Blog 3: Stoppen biedt kansen

Niet geheel conform planning, maar beter later dan nooit. Nu telt februari een paar dagen minder, dus wat mij betreft valt het nog net binnen de marge: Blog 3!

En wat is er weer veel gebeurd. Er is een oorlog gaande, klimaatdoelstellingen staan weer onder een vergrootglas, we hebben (gelukkig) weer mogen stemmen op de lokale politiek. Uiteraard hebben de ontwikkelingen impact op de agrarische sector. Eigenlijk onbegrijpelijk als je beseft dat een boer voedsel produceert, helemaal in tijden van oorlog.

Een wijs man zei ooit: “Wie nou nog boer is, in de 21e eeuw, in Nederland, die heeft lef! Dat is een kerel met een kop en kloten. Hij wordt van alle kanten bedreigd maar toch zegt de boer: hier, ik ben boer en daar ben ik trots op!”

Cijfers laten zien dat door autonome ontwikkelingen het aantal agrarisch ondernemers af gaat nemen in Nederland. Daarnaast komen er diverse landelijke en provinciale “stoppersregelingen” waar boeren zich voor aan kunnen melden. Boer zijn wordt vaak ervaren als een manier van leven, voor de boer zelf en zijn familie. Stoppen is dan ook niet zomaar “stoppen”. De keuze hiertoe maken getuigd zeker van LEF! Het is niet vergelijkbaar met een situatie waarin een ambtenaar zijn baan verliest, het is veel meer dan dat. Stoppen kan gepaard gaan met schaamte en schuldgevoel, je wereld staat op zijn kop. Omgaan met verlies, rouw en emoties gaat vaak niet vanzelf. ‘Kop d’r veur’ en ‘niet klagen maar dragen’ zijn veelgehoorde uitspraken. Terwijl juist stilstaan bij het verlies van het bedrijf, het zelfbeeld, de status, de vrijheid en het toekomstbeeld, een essentiële stap is in het creëren van ruimte voor iets nieuws. Gelukkig zijn er goede agrarische coaches die stoppende boeren begeleiden in dit lastige proces. Heb je daar vragen over? Bel mij uiteraard op! BoerenTalent heeft goede coaches in zijn netwerk.

En dan komt er een keer een moment dat de gestopte boer een nieuwe werkomgeving kan zoeken. Dit biedt kansen tot iets nieuws. Een nieuwe omgeving, een nieuwe uitdaging, nieuwe inzichten. Spannende ontwikkelingen! Hierbij kan BoerenTalent je helpen. Kansen buiten de agrarische sector om. Kansen om in de buitendienst te werken, commerciële rollen, adviserende rollen. Technische functies, functies meer gericht op voorlichting of misschien wel op een kantoor. De sky is the limit! Stoppen biedt kansen!

Daar waar vaak het persoonlijke perspectief was boer te zijn voor het leven, verandert dat. Als dat verandert, wordt er aanspraak gemaakt op een stukje persoonlijk inzicht dat vaak nog ontbreekt. Dit zelfinzicht en zelfkennis is te leren. BoerenTalent helpt je hierbij.

Boer blijf je altijd!  Wat je ook gaat doen, je hebt lef getoond door grote stappen te nemen in je leven en moeilijke situaties niet te ontwijken. De competenties die je (onbewust) hebt ontwikkeld zijn goud waard. En zoals die ene wijze man zei: daar mag je zeker trots op zijn!

Ben je benieuwd of BoerenTalent ook iets voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op en kijk voor meer informatie op www.boerentalent.nl

Tot de volgende blog!

Goed goan!

Tom

 

Blog 2: Kansen!

Blue Monday is weer voorbij, maar de goede voornemens liggen niet in de ijskast. Dus jawel…Blog 2!

In mijn eerste blog was te lezen dat ik nu ruim 5 jaar actief ben in het Agrarische werkveld. Wat zit er toch een mooie energie in die sector! De diverse boeren met wie ik dagelijks werk, zitten bomvol met goede ideeën en zijn trots op hun mooie vak. En terecht!

De kans die mijn werkgever mij ruim 5 jaar geleden heeft gegeven, ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Wellicht was het voor hem even spannend als voor mij. Hij gaf wel eens aan dat het “een frisse wind door de organisatie kon geven”. Iemand die niet de inhoudelijke bril op had, maar juist anders tegen de materie aankijkt. Of hij het spannend vond, liet hij nooit weten. Maar dat vertelde ik hem ook niet!

Als “stadse jongen” met een redelijke commerciële ervaring wist ik mijzelf een positie te geven binnen de organisatie. Verlegen kan ik mijzelf niet echt noemen en met een dosis gezonde bluf heb ik mij er de eerste jaren doorheen geslagen. Gelukkig kon ik altijd vertrouwen hulp en op de kennis van mijn collega’s.

Afgelopen weekend was een persoonlijke favoriete film op tv: The Wolf Of Wall Street. Één van mijn favoriete scenes  in die film is het fragment waar Leonardo DiCaprio gaat lunchen met Matthew McConaughey. Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij die twee, wellicht wel iets te veel van het goede! Maar met een mooie “Chest bump sing-along” pept McConaughey zichzelf en DiCaprio op om iedere dag het maximale uit zichzelf te halen. Zelf vertrouwen wekken. Gaan voor resultaat!

De gemiddelde boer is van zichzelf (gelukkig) wat meer bescheiden over zijn eigen kennis en competenties (BoerenTalenten!) dan McConaughey, DiCaprio en wellicht ook dan ondergetekende. En bescheidenheid siert de mens. Maar wees wel bewust van het feit dat je als boer beschikt over competenties waar McConaughey, DiCaprio en ondergetekende enkel van dromen! Denk aan ondernemen, zelfstandig, praktisch, het hoofd koel houden wanneer nodig en doorzetten.

Mocht het zover komen dat je je BoerenTalenten elders moet gaan inzetten dan op een boerderij, dan staat er ongetwijfeld ook een stoere werkgever voor je klaar die jou ook een prachtige kans geeft! BoerenTalent helpt je graag die stoere werkgever te vinden. Wij kunnen je helpen om je BoerenTalenten boven water te krijgen en helpen een werkkring te zoeken die bij je past. Wees maar niet bang, we doen geen “Chest bump sing-along”.

Ben je benieuwd of BoerenTalent ook iets voor jouw kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op en kijk voor meer informatie op www.boerentalent.nl

Tot de volgende blog!

Goed goan!

Tom

 

Blog 1: Een nieuw jaar….

En jawel..om 2022 maar te starten met een cliché: een nieuw jaar met nieuwe kansen! BoerenTalent start dit jaar met het schrijven van zijn eerste blog ooit. Één van mijn goede voornemens is om dit toch wel meerdere malen per jaar te doen. Nu nog vol blijven houden! Uiteraard zou ik mij eerst eens netjes voorstellen.

BoerenTalent is 2020 ontstaan uit het bedrijf Ploeg en Oogst. Goede vakmensen op de juiste werkplek laten excelleren is het motto. Mijn leven lang ben ik al geïnteresseerd in de Agrarische sector. Best gek voor een jongen “uit de stad”. Gelukkig heb ik alweer meer dan 5 jaar geleden de kans gekregen om als adviseur in deze prachtige sector te mogen werken. Al snel kwam het idee BoerenTalent in mij op. Kranten berichten staan vol met het feit dat Nederland zoekende is naar goed personeel, terwijl er aan de andere kant dagelijks agrarische ondernemers stoppen. En die kunnen wat! Ondernemend, aanpakkers, allrounders zijn termen die over het algemeen bij agrarisch ondernemers passen.  Moeten werkgevers daar niet heel blij van worden? Ja, dat worden ze!

Onderscheidend in onze werkwijze is dat we uitgebreid de tijd nemen om kennis, vaardigheden en ambities van kandidaten in beeld te krijgen. BoerenTalent focust zich met name op de agrarische sector en dan met name op de stoppende of gestopte agrarisch ondernemer.  Stoppen als agrarisch ondernemer is een hele stap. Je sluit een hoofdstuk af en begint aan een nieuwe fase in je leven. Het biedt een unieke kans om een nieuwe richting in te slaan. Hoe vind je een nieuwe werkkring die past bij je kennis, ervaringen, vaardigheden en ambities? Hoe vind je een nieuwe werkkring waar jouw Boerentalent tot zijn recht komt? Samen gaan we op pad en zoeken we de duurzame uitdaging die bij je past!

Terugkijkend naar 2021, mag BoerenTalent niet klagen. Het was het eerste volledige jaar waarin BoerenTalent actief was. Diverse voormalige agrarische ondernemers hebben een passende uitdaging gevonden. Het gaat hierbij om functies binnen en buiten de agrarische sector. Van bureau functies tot het werken met de handen en van verkoop functies tot meer adviserende rollen.  Ook 2022 gaan we door met onze missie: BoerenTalenten inzichtelijk maken en inzetten op plekken waar ze gewaardeerd worden en een duurzame toekomst aan kunnen gaan.

Wellicht heb jij ook een missie voor 2022? Gaat jou carrière er ook anders uit zien om wat voor reden dan ook? Je beschikt ongetwijfeld over unieke BoerenTalenten! Talenten die veel waard zijn. Wij kunnen je helpen om deze talenten boven water te krijgen en helpen een werkkring te zoeken die bij je past. Ben je benieuwd of BoerenTalent ook iets voor jouw kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op en kijk voor meer informatie op www.boerentalent.nl

Tot de volgende blog!

Goed goan!

Tom